martes, 4 de marzo de 2008

L'ASSETJAMENT PSICOLÒGIC A LA FEINA


CONSELLS
Aspectes a tenir en compte:
Si creus que estàs patint una situació de mobbing, busca ajuda. Es tracta d'una dinàmica relacional complexa de la que tot/a sol/a difícilment te'n pots sortir.
Cada cas és únic i irrepetible, però totes les situacions de mobbing presenten unes constants. Les següents orientacions generals et poden ser útils:
- No et culpabilitzis, no és culpa teva, malgrat que t'ho vulguin fer veure així. I si "són tots" els que ho afirmen, llavors és clar que es tracta d'un cas de mobbing.
- Cuida la teva salut psíquica i física. Les agressions i el maltractament no tenen cabuda en les relacions laborals. Ningú no té dret a donar aquest tracte injust i vexatori, de la mateixa manera que ningú no té l'obligació d'aguantar-lo.
Prepara la teva defensa:
- Recupera l'estabilitat emocional. Pensa en la possibilitat de demanar ajut psicològic i, donat el cas, una baixa laboral. Si treballes i no estàs bé pots cometre errors, això és el que volen els agressors. Estigues alerta i no els facilitis la feina.
- Registra per escrit les agressions o accions discriminatòries de les que ets objecte. Documenta les que puguis. T'ajudarà a clarificar el procés i el paper que juga cadascú. Si has d'anar a judici pot ser molt útil.
- Forma't i informa't. La persona que entén més de violència és qui la pateix. Llegeix llibres, parla amb d'altres persones que et puguin ajudar.
- Parla del cas, queixa't del tracte discriminatori als superiors. Si aquests són els agressors, ves més amunt. Truca a totes les portes.
- Hi ha canals legals per defensar-te, segueix-los: queixa't al comité d'empresa, i després al sindicat. Si l'empresa té una mútua laboral ves-hi, si cal pots acudir a inspecció de treball i, com a últim recurs, sempre pots iniciar una demanda judicial.
- No et precipitis. No facis passos en fals. Intenta controlar la ira i el ressentiment. Són els aliats de l'agressor.
- No et capfiquis buscant el per què d'aquestes conductes. Utilitza les teves energies per sortir-ne el menys malparat possible.
No estàs sol/a. Bona sort